فهرست مطالب
هر آنچه که باید در رابطه با انواع موکت بدانید:
دادن اطلاعات فنی و کاربردی یکی از مهم ترین اصولی است که گروه مشاوران تک دکور بر آن پایبند هستند. گاهی دیدن و لمس کردن محصول از نزدیک هم نمیتواند خریدی رضایت بخش را برای شما داشته باشد. زیرا بدون داشتن آگاهی از جنس، نوع مواد اولیه و نحوه تولید آن مجبور به خریدی می شوید که نتیجه نامناسبی دارد. به همین منظور در ابتدا از شما درخواست داریم تا با مطالعه مقالات تخصصی ما نوع محصول خود را مشخص کنید.
شما میتوانید با اطمینان کامل از قیمت به دو صورت آنلاین و حضوری خرید خود را انجام دهید. در این مقاله همه اطلاعات کاربردی در رابطه با انواع موکت به شرح توضیح داده شده است. در این مقاله هر آنچه که باید در رابطه با انواع موکت بدانید برای شما جمع آوری شده است.
تقسیم بندی انواع موکت
همه ما بارها کلمه موکت را شنیده ایم و حتی دوره ای از آن در محیط های مختلف استفاده کرده ایم. ولی شاید دلیل این همه سال قدمت و استفاده را ندانیم. با وجود این که امروزه متریال های متنوعی برای پوشش های کف تولید می شوند اما همچنان گرم ترین و با آرامش ترین محصول کف موکت ها هستند. موکت یکی از قدیمی ترین پوشش های کف می باشد که با توجه به پیشرفت علم دکوراسیون هنوز مخاطب خاص خود را دارد. ریشه کلمه موکت Moquette فرانسوی بوده و به معنی فرش است. اما استفاده و کاربرد آن در فرهنگ ایران متفاوت می باشد.
موکت ها با توجه به مواد اولیه شان بنا به نحوه استفاده، مواد اولیه – طریقه ی بافت – میزان تراکم و رنگ پذیری آن ها دسته بندی های مختلفی دارند. یکی از تقسیم بندی انواع موکت ها بر اساس نخ بافته شده است. به همین منظور ابتدا به ویژگی های نخ ها می پردازیم.
موکت با الیاف پشم:
الیاف پشم به عنوان بهترین و قدیمی ترین الیاف استفاده شده در موکت ها همیشه جایگاه ویژه ای داشتند. بسیار نرم، با دوام و مقاوم در برابر آلودگی هستند. موکت های بافته شده از الیاف پشم، موکت های لوکس با حس طبیعی می باشند. قیمت بالای این محصول یکی از معایب آن است. همچنین به دلیل طبیعی بودن، محیط مناسبی برای نفوذ حشرات و موجودات موزی هستند. به همین دلیل برای تولید انبوه و کاربرد بیشتر موکت ها کارخانه جات مجبور به اضافه کردن ترکیبات شیمیایی به نخ ها شدند.
موکت با الیاف پلی آمید ( نایلون ):
الیاف نایلون حدود 80 سال قدمت دارد. اولین استفاده تجاری آن در شرکت دوپون برای تولید جوراب های زنانه، مسواک و بند ماهیگیری بوده است. نایلون به عنوان اولین الیاف کاملا مصنوعی، با قیمتی مناسب صنعت موکت و فرش بافی را متحول کرد. این نخ ها بسیار مقاوم در برابر ساییدگی، ضربه، لکه گیری و حرارت می باشند. به همین علت موکت های با الیاف پلی آمید بسیار مناسب برای محیط های پر تردد و اداری هستند.
این الیاف به دلیل داشتن هیدروژن در ساختارشان دارای خاصیت کشسانی می باشند. این خاصیت امکان این را می دهد که در صورت وارفتگی و ساییده شدن بتوان با بخارشوی آن را دوباره احیا کرد. اگر رنگ الیاف هنگام ساخت به آن ها اضافه شود بهترین گزینه برای لکه پذیر نبودن آن می شود. وقتی رنگ جزئی از نخ باشد، رنگ های دیگر و لکه ها بعدا نمیتوانند وارد الیاف شوند.
الیاف پروپیلن ( الفین ):
مهمترین ویژگی الیاف پروپیلن که به اصطلاح به آن ها pp هم گفته می شود قیمت مقرون به صرفه ی آن ها می باشد. به طور میانگین بیش از 30 درصد موکت های دنیا از الفین تولید شده اند. نخ های پروپیلن حالت ارتجاعی ضعیفی دارند و این باعث میشود در صورت فشرده شدن له شوند و به حالت اولیه برنگردند.
در نتیجه بیشتر مناسب برای محیط های بیرون می باشند. این موکت ها دارای ویژگی مقاومت در برابر کثیفی، آب و رطوبت، و لکه هستند. همچنین عایق در برابر الکتریسیته ساکن وانتقال حرارت و دارای وزن نسبتا پایین می باشند. پلی پروپیلن برخلاف دیگر الیاف ها آب را به خود جذب نمیکند. و با توجه به نحوه رنگ پذیری خاصی که دارند فقط تعداد محدودی از رنگ ها را به خود میگیرند.
موکت با الیاف آکریلیک:
الیاف مصنوعی آکریلیک بسیار شبیه پشم طبیعی بوده. این نوع الیاف قابلیت شست و شو و رنگ پذیری بالایی دارد. موکت های بافته شده با نخ های آکریلیک به واسطه تراکم بالای بافت، ماندگاری بالایی در برابر پا خوردن دارند.
از آن جایی که نخ های آکریلیک بعد از بافت حالت پفکی میگیرند در نتیجه میزان نخ مصرفی را کاهش می دهند. این فرایند باعث می شود همه جای موکت دارای تراکم یکسان، بدون پرز و وزن سبکتری داشته باشد. جنس این موکت ها با توجه به ساختار نخ آکریلیک و تکنولوژی روز تولید آن ضد حساسیت بوده و مناسب برا اتاق کودکان و کسانی که احتیاج به مراقبت های ویژه ای دارند است. قیمت این نوع موکت با توجه به کیفیتی که دارند به نسبت بالاتر می باشند.
نخ های هیت ست شده چه ویژگی هایی دارند ؟
لازم به ذکر است به واژه ی هیت ست شده ی نخ ها هم اشاره ای بکنیم. شاید تا به حال به هنگام خرید موکت به این واژه برخورد کرده باشید. فرآیند هیت ست شده مربوط به بافت درونی نخ می باشد که توسط بخار و حرارت تثبیت می شود و باعث قوی شدن ساختار نخ می گردد. این کار باعث بالا رفتن کلی کیفیت نخ و به تبع موکت بافته شده از آن می شود. موکت هایی که با نخ های هیت شده بافته میشوند دارای مرغوبیت و ماندگاری بالاتری هستند.
تقسیم بندی انواع موکت ها بر اساس نحوه تولید
انواع موکت ها به چندین روش مختلف بافته میشود. بسته به کاربرد و نوع نخ بافته شده در آن میتوانند با قیمت های مختلفی در بازار موجود باشند. موکت های بافته شده یا (woven) دارای تاروپود هستند و با توجه به این که نخ به کار رفته در آن از نوع پشم است بیشتر شبیه به فرش های ماشینی با قیمت نسبتا بالا و سرعت تولید پایینی هستند. به همین دلیل برای صنعت روز موکت خیلی از این روش استفاده نمی شود. دو روش اصلی و پر کاربرد موکت ها، تافتد (Tufted) و موکت های نمدی یا بافته نشده (non-woven) هستند که به اختصار در مورد آن ها توضیح میدیم.
موکت های تافتد (Tufted):
موکت های تافتینگ یا پرزبلند بیش از 90 درصد بازار موکت دنیا را تشکیل میدهد. سرعت تولید آن تقریبا یک به هشت تولید بقیه موکت ها می باشد. الیاف این نوع موکت ها به وسیله سوزن های دستگاه های صنعتی توسط تافت الیاف بر روی لایه پشتیبان یا backing بافته می شوند.
( بنا به متریال اولیه بکینگ میتواند کیفیت انواع موکت ها متفاوت باشد).
هرچه تراکم تعداد سوزنها در هر اینچ مربع بیشتر باشد کیفیت و ماندگاری موکت بهتر است. بنا به نوع بافت، این حلقه ها بریده یا نگه داشته می شوند. موکت های تافتینگ به سه صورت کات پایل، لوپ پایل و کات لوپ تولید می شود.
موکت های کات پای:
این نوع موکت ها بعد از بافته شدن توسط دستگاه ها، الیاف در هم تنیده شده را به ارتفاع بین 5 تا 10 میل تحت دمای بالا قیچی می کنند.
موکت های لوپ پایل:
موکت های لوپ بعد از بافته شدن دیگه بریده نمی شوند و حلقه ها داخل بافت موکت باقی می مانند.
موکت های ترکیبی کات لوپ :
این موکت ها بنا به طرح اولیه بعضی از قسمت ها به صورت کات و بعضی از قسمت ها به صورت بریده نشده حفظ می شود.
بنا به نوع تولید به این سه روش و تراکم های مختلف الیاف به کار رفته کاربرد آن متفاوت می شود. موکت های لوپ با توجه به مقاوت بالایی که دارند مناسب برای محیط های اداری و تردد های بالا می باشند. ویژگی مهم موکت های کات نرمی و دادن حس آرامش است. بسیار مناسب برای اتاق کودک و محیط های نشیمن.
انواع موکت های نمدی یا بافته نشده:
موکت های نمدی به این صورت است که از الیاف خورد شده به اصطلاح حلاجی شده و چسب های قوی صنعتی و رزین توسط غلتک های بزرگ، تحت دمای بالا به صورت فرآیند نمدمالی سنتی روی هم متراکم می شوند.
به همین دلیل دارای سطحی زبر میباشند. موکت های نمدی قدیمی ترین تکنولوژی ساخت موکت را دارند. به دلیل بافته نشدن الیاف از مقاومت پایین تری نسبت به موکت های بافته شده برخوردار هستند. پایین بودن قیمت و سرعت تولید بالا یکی از مهم ترین ویژگی های آن می باشد که مناسب برای غرفه های نمایشگاهی و محیط های بیرون هستند. انواع موکت های نمدی عایق بسیار مناسبی برای صدا و دما می باشند که در صورت دولایه بودن ویژگی های خاص تری نیز دارند.
تولید موکت نمدی
روش های تولید موکت نمدی به 4 صورت می باشد که در موارد زیر به آنها اشاره میکنیم:
موکت های نمدی سوزنی:
این نوع موکت به وسیله ماشین آلات صنعتی در حین تولید اختلاف سطحی از پرز ها ایجاد می کند. که این اختلاف سطح می تواند طرح های برجسته و منظمی را خلق کند. موکت های کبریتی از قدیمی ترین مدل های موکت های سوزنی هستند که با وجود قدمتی که دارد کماکان مخاطب خاص خود را دارد.
موکت های نمدی حرارتی:
این نوع از موکت توسط قالب های بزرگ تحت دمای بالا تولید می شوند. نقش و نگار های منظمی که با سوزاندن بخشی از موکت تولید شده، به وجود می آیند می تواند ظاهری زیبا و متفاوت را به موکت ها بدهد.
موکت های چاپی نمدی:
توسط پرینتر های صنعتی طرح های مختلفی را می توان روی موکت چاپ کرد که بیشتر به صورت فانتزی بوده و مناسب برای اتاق های کودک می باشد. به گواهی یکی از فعالان بزرگ صنعت موکت، تکنولوژی چاپ بر روی انواع موکت تحولی شگرف در صنعت موکت ایجاد نمود که یکی از دلایل اصلی ماندگاری تولید موکت های نمدی در عرصه ی بازار گردید.
موکت های زربافت نمدی:
بعد از تولید موکت به روش های مختلف میتوان با الیاف متفاوت دیگر نقشی را روی موکت بافت. این کار باعث جلوه دادن و زیباتر شدن موکت می گردد.
موکت های بازیافتی چیست ؟
تولید بعضی از موکت های نمدی خاص از مواد بازیافتی از جمله بطری های پلاستیکی صورت می گیرد.
موکت های دست دوم و دستمزد پایین کارگر در ایران، این امکان را فراهم کرد تا تولید موکت با حداقل هزینه انجام پذیرد.
مشتریان عمده این نوع موکت از کشورهای هم جوار ایران از جمله عراق و افغانستان می باشند.